Kahramanmaraş’a özgü hayvansal ve tarımsal ürünlerin, madenlerin, el sanatları ve gıda ürünlerinin sahiplenilmesi ve markalaştırılması için Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nce yürütülen coğrafi işaret tescil çalışmaları devam ediyor.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün büyük önem verdiği tescil çalışmalarında Büyükşehir Belediyesi tarafından başvurusu yapılan 14 ürünün 7 tanesi tescil belgesi alırken, 5 tanesi tescillenmeyi beklemektedir. Büyükşehir Belediyesi bunların dışında toplamda 20 ürün için de, başvuru yapma aşamasındadır.
Tescil Kadar Denetim de Önemli
Büyükşehir Belediyesi coğrafi işaretle tescillenen ürünleri denetim altında tutarak kültürel ve ekonomik açıdan korunmasını sağlıyor. Bu doğrultuda ürünlerin tescilinin ardından 6769 sayılı Sınaî Mülkiyet Kanununun 49. maddesi, Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmenliğin 45. maddesi ve Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Amblem Yönetmeliği kapsamında üretim, pazarlama, dağıtım ve satışında faaliyet gösteren işletmelere belirli periyotlarda denetim gerçekleştiriliyor.
Oluşturulan komisyon tarafından denetlenecek ürünler; üretim metoduna uygunluğu, doğru malzemelerin kullanılması ve amblem kullanımı açısından inceleniyor.
Hartlap Bıçağı Denetlendi
Son denetimde, Hartlap bıçağını üreten ve satışa sunan 20 işletmeye gidildi. Konuya ilişkin bir değerlendirmede bulunan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri şu bilgileri verdiler; “Türk patent ve marka kurumunun yönetmeliğine göre ürünü tescil ettiren kurumun o ürünü denetlemesi de gerekiyor. Bu sebeple belediyelerin, denetimler sonucunda usulüne uygun şekilde üretim yapmayanlara hukuki işlem uygulama hakkı bulunuyor. Büyükşehir Belediyesi olarak yöresel niteliğe sahip ürünlerimizin kıymetini bilip değerlendirmeye gayret ediyoruz. Tescilli coğrafi işaretler hem şehirlerimizin hem de ülkemizin markalaşmasına destek olacaktır.”
Tescili alınan diğer ürünlerin denetimleri ise Büyükşehir Belediyesi koordinatörlüğünde komisyon üyeleri tarafından belli periyotlarla yapılmaya devam ediyor.