“Depremden Etkilenen Kadın Girişimcilere Hibe Desteği Projesi” Kahramanmaraş’ta kadınların yönettiği 257 işletmenin yeniden faaliyete başlaması veya faaliyetlerini genişletmesini sağladı.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde (KMTSO) 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin ardından işlerini tekrar ayağa kaldıran yerel kadın girişimcilerle dayanışma amacıyla program düzenlendi.
Depremde ağır yıkıma uğrayan Kahramanmaraş’ta restoran, mağaza, tekstil firması ve eczaneler dahil olmak üzere kadınların yönettiği 257 işletme, UNDP’nin sağladığı ortalama 2 bin Dolar nakit hibeyle faaliyetlerini yeniden başlattı veya genişletti. Türkiye’nin güneyinde 11 ilde büyük yıkım yaratan depremlerden dokuz ay sonra, UNDP ve KMTSO, yarım milyon insan için ekonomik faaliyetlerin eski haline getirilmesinde hayati önem taşıyan mal ve hizmetleri sunmak üzere işletmelerini yeniden faaliyete geçiren kadın girişimcilerin başarılarını kutlamak amacıyla bugün bir araya geldi.
KMTSO ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe; UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, KMTSO Başkan Vekili Hikmet Gümüşer, İsveç Büyükelçiliği Kalkınma Bölüm Şefi Nasrin Pourghazian, UNDP Yetkilileri ve kadın girişimciler katıldı. Düzenlenen özel etkinlikte, bölgedeki kadın girişimcilerin kararlılığı ve dayanıklılığına vurgu yapılırken, UNDP ve KMTSO’nun başlattığı hibe programının depremden etkilenen işletmelere sağladığı destek ve başarı öyküleri konuşuldu.
VINTON: DESTEĞİMİZİ SÜRDÜRMEYE KARARLIYIZ
Etkinlikte konuşan UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton “Bu hibe programı, mali destek sağlamanın ötesinde, kadın girişimciler arasında topluluk ve dayanışma duygusunu güçlendirmeyi hedefliyor. Kadınların yönettiği işletmelerin desteklenmesi, bölgenin sürdürülebilir toparlanması ve ekonomik kalkınması için kritik önem taşıyor ve bizler de UNDP olarak desteğimizi sürdürmeye kararlıyız.” dedi.
GÜMÜŞER: GURUR DUYUYORUZ
KMTSO Başkan Yardımcısı Hikmet Gümüşer ise, “Bugünkü etkinlik, olumsuz koşullar karşısında güçlü ve azimli duran kadın girişimcilerin adanmışlık ve kararlılığını ortaya koyuyor. Onların başarılarını gördükçe gurur duyuyoruz ve daha kapsamlı bir toparlanmanın kıvılcımı olmasını diliyoruz.” ifadelerini kullandı.
550 BİN DOLAR MALİ DESTEK SAĞLANDI
UNDP’nin erken toparlanma faaliyetlerinin bir parçası olan bu ortak girişim, en ağır yıkıma uğrayan dört ilden biri olan Kahramanmaraş’ta kadınların yönettiği 257 işletmeye toplam 550 bin Dolar mali destek sağladı. Hibe başvurusu, kadınların yönettiği ve azami 10 kişi çalıştıran işletmelere açıktı ve Ağustos başlarında 35 bin TL (1.300 ABD Doları) ila 200 bin TL (7.400 ABD Doları) arasında değişen miktarlarda hibe dağıtıldı. Hibeden yararlananlar arasında küçük imalat firmaları, mağazalar, restoranlar, eczaneler ve güzellik salonlarının yanı sıra mali müşavirler, emlakçılar, hukuk büroları ve hizmet danışmanları da yer aldı.
Düzenlenen panelde, hibe yararlanıcıları UNDP’den aldıkları hibeyle işletmelerini yeniden faaliyete geçirmek için gerekli makine veya hammaddeleri nasıl edindiklerini anlattı. Tekstil işletmesi sahibi Esma Alagöz, hibe sayesinde yeni ekipmana yatırım yapabilmiş ve işgücünü muhafaza edebilmiş. Hibe sayesinde yalnız işletmesini yeniden ayağa kaldırmakla kalmayıp, depremlerden bu yana ihracat faaliyetlerini de kapsayacak biçimde işletmesini büyütmüş.
Kahramanmaraş’ta kadın girişimcilere yönelik hibe programı, depremden etkilenen 11 ilin tamamını kapsayan, 10 milyon ABD Doları bütçeli daha büyük bir UNDP hibe programının ilk aşamasını oluşturuyor. UNDP, şu ana kadar alınan toplam 22.824 başvuruyu değerlendirerek, Kasım ortasına kadar yaklaşık 4.500 küçük işletmeye hibe dağıtmayı planlıyor.